10 Penyakit Kanser Serang Kanak-Kanak Di Malaysia

10 Penyakit Kanser Serang Kanak-Kanak Di Malaysia

 

Kanser Kanak-Kanak Negeri Sarawak ( SCCS ) , Dr Charles Leh di nyatakan tahun lepas , sebanyak 61 kes baharu kanser kanak-kanak direkodkan di negeri ini.

Kebanyakannya punca kanser pada kanak-kanak masih tidak di ketahui, sebab itu kita mesti ada ilmu dan pengetahuan mengenali siptom dan tanda-tanda kanser kanak-kanak , kes-kes seperti ini dapat didiagnosis awal untuk peluang rawatan berjaya yang lebih baik.

Setiap bulan pesakit kanser kanak-kanak menggunakan kira-kira 60 pain produk darah di Hospital Umum Sarawak (HUS)( yang merupakan kilang pengeluaran sel dalam badan ) mula mengeluarkan banyak sel darah putih yang tidak normal dan tidak berfungsi yang dipanggil sel leukemia atau blast.

Sel-sel leukemia ini mencegah sel-sel darah lain dalam sum-sum tulang dari terbentuk.

Ini menyebabkan kanak-kanak yang menghidap leukemia menjadi pucat, senang berdarah dan lebih mudah mendapat jangkitan.

 Kanser Otak

Kanser otak terdiri daripada sekumpulan sel yang tumbuh secara tidak terkawal dan berkembang menjadi ketulan dalam otak.

Kanser Otot

Boleh berasal dari mana-mana tisu otot dari kepala ke kaki sebagai benjolan yang daripada nodus limfa , thymus, limpa, tonsil .

Kanser Tulang

Kanser yang bermula pada tulang terutama tulang panjang. Melibatkan bahagian hujung tulang seperti atas dan bawah lutut dan lengan atas berdekatan bahu.

Ia terbentuk daripada sel yang membentuk tulang. Biasanya dialami oleh kanak-kanak yang sedang meningkat remaja.

Kanser Mata

Barah yang berlaku di dalam retina – lapisan yang sensitif kepada cahaya di dalam biji bola mata.

Pengesanan awal dapat menyelamatkan mata. Ia mungkin disebabkan oleh sejenis gen yang dikenali gen RB1 .

Adik-beradik pesakit mesti menjalani pesakit mesti menjalani ujian saringan mata untuk penyakit retinoblastoma.

TANDA- TANDA KANSER PADA KANAK-KANAK 

Tanda-tanda kanser pada kanak-kanak yang tidak harus di lepas pandang oleh anda.

1 Hidung kerap berdarah

Kanak-kanak boleh mengalami hidung berdarah
– disebabkan oleh saluran darah kecil di bahagian hadapan hidung mereka, dan ia akan semakin menebal selepas baligh.

Namun, jika kanak-kanak mengalami hidung berdarah yang terlalu kerap, sehingga empat atau lima kali sebulan, ia mungkin adalah sebuah amaran bagi kanser.

Menurut kajian, hidung yang kerap dan secara berterusan berdarah adalah gejala bagi Leukemia Limfoblastik Akut (LLA), di mana ia adalah sejenis kanser yang biasa ditemui pada kanak-kanak.

2 Kudis yang sukar sembuh

Kanak-kanak yang aktif mudah mendapat luka sekali-sekala apabila mereka bermain sukan atau aktiviti lasak yang lain. Namun, gejala lain yang harus diperhatikan adalah kudis yang kelihatan tidak sembuh dan berpanjangan.

Kudis ini boleh berada di mana-mana sahaja bahagian badan yang sukar untuk sembuh, seperti kudis di atas kulit, kemaluan (zakar atau faraj), atau rongga mulut. Tindakan segera harus diambil dan jangan lepas pandang untuk gejala ini.

3 Kelenjar nodus limfa membesar

 

Walaupun tidak sakit, namun kelenjar nodus limfa yang semakin membesar boleh menjadi sebuah tanda bagi penyakit Limfoma non-Hodgkin.

Limfoma adalah disebabkan oleh tumor yang bermula dalam kelenjar limfa. Gejalanya termasuklah bengkak di bahagian leher, ketiak, pangkal paha, dada dan abdomen – di semua bahagian terletaknya kelenjar nodus limfa.

Nodus limfa yang berhampiran dengan permukaan kulit badan – seperti di tepi leher, di pangkal paha, ketiak atau di bahagian atas tulang selangka – adalah mudah untuk dilihat atau dirasa seperti sebuah ketulan di bawah kulit.

 

4 Turun Berat Badan Yang Tak Dapat Di jelaskan

Jika kanak-kanak kehilangan berat badan dengan mudah walaupun tanpa sebarang perubahan dalam pemakanan, diet atau senaman, maka ibu bapa seharusnya pantas membuat temu janji dengan doktor.

Kanak-kanak boleh kehilangan berat badan jika mereka tidak mengambil jumlah kalori yang mencukupi, atau membakar lebih banyak kalori daripada biasa.

Namun jika mereka mula kehilangan berat badan yang banyak dalam sesuatu masa, ia mungkin adalah sebuah petanda bagi penyakit yang tersembunyi – termasuklah kanser

5 Sesak nafas

Sesak nafas atau kesukaran untuk bernafas adalah sebuah gejala yang serius bagi kanak-kanak, dan lawatan ke pejabat doktor atau bilik kecemasan harus dilakukan. Sesak nafas boleh menjadi salah satu tanda bagi kanser dalam kanak-kanak yang mungkin anda lepas pandang.

Sesak nafas boleh menjadi sebuah tanda bagi leukemia kanak-kanak, yang merangkumi hampir daripada 40% dalam semua kanser kanak-kanak di Singapura.

6 Benjolan

 

Satu lagi tanda bagi kanser adalah kehadiran benjolan, kebiasaannya pada bahagian abdomen atau kaki dan tangan.
Hospital Wanita dan Kanak-kanak KK telah menyatakan bahawa bengkak di bahagian abdomen mampu menunjukkan tumor Wilm, sebuah kanser buah pinggang yang berlaku pada kanak-kanak yang amat muda

 

7 Perubahan tingkah laku yang tak dapat dijelaskan

 

Beri perhatian sepenuhnya jika anda mendapati anak anda berkelakuan luar biasa, kerana ia mungkin adalah petanda bagi sebuah perkara yang tidak kena.

Menurut Institut Perubatan Kanak-kanak di Hospital Universiti Kebangsaan, perubahan tingkah laku ini boleh menjadi petanda kanser, bersama-sama dengan perubahan dalam personaliti dan prestasi di sekolah.

8 Sakit kepala

Sakit kepala yang berterusan juga boleh menjadi salah satu daripada tanda kewujudan tumor dalam otak.

Hal ini kebiasaannya disebabkan oleh tekanan yang meningkat dalam tulang, diakibatkan oleh benjolan
– lalu tulang dalam struktur tulang badan tidak boleh berkembang.

9 Muntah

Kanak-kanak boleh muntah atas pelbagai sebab – seperti keracunan makanan, batuk yang teruk atau selesema, atau juga selesema perut. Namun, menurut kata NCCS lagi, kanser yang memberi kesan kepada otak juga boleh mengakibatkan gejala muntah.

Jika anak anda sering kali loya dan mempunyai masalah untuk mengekalkan pengambilan makanan dan minumannya, hal ini lebih daripada sekadar sebuah sakit perut yang biasa. Anda harus membawa si manja mendapatkan pemeriksaan yang segera.

10 Masalah penglihatan

NCCS menambah masalah penglihatan seperti kabur, penglihatan berganda atau kehilangan penglihatan adalah sebuah petanda yang bermungkinan bagi tumor otak.

Jika anak anda menghadapi kesukaran dalam penglihatan, mungkin sudah tiba masanya untuk berunding dengan pakar bagi menghakis kemungkinan terjadinya kanser.

11 Sawan

Antara senarai bagi tanda-tanda kewujudan kanser pada kanak-kanak adalah sawan, terutamanya sawan yang tidak mempunyai kaitan atau disebabkan oleh demam panas yang tinggi. Sawan, juga boleh menjadi tanda bagi tumor otak.

Walau bagaimanapun, sawan juga boleh diakibatkan oleh demam, kekurangan oksigen, trauma di bahagian kepala atau pelbagai penyakit lain. Lalu, langkah yang terbaik adalah untuk mendapatkan nasihat perubatan bagi menentukan puncanya.

12 Sakit tulang

Institut Kanser Negara juga menambah sakit tulang dalam senarai tanda-tanda kanser pada kanak-kanak, di mana ia kadangkala boleh mengakibatkan tempang.

Dengan lebih khusus lagi, gejala sakit tulang ini juga boleh menunjukkan tanda bagi Neuroblastoma, sebuah tumor kanser yang kebiasaannya berlaku pada kelenjar adrenal.

Ia adalah sebuah tumor pepejal malignan yang mengakibatkan bengkak atau kesakitan, dan gejalanya mungkin berbeza-beza bergantung pada lokasi tumor.

13 Lemah

Lihat jika ada  keletihan secara berterusan dan lemah adalah gejala biasa bagi penyakit Limfoma, di mana ia adalah sekumpulan kanser dalam sistem limfa.

Pelbagai ujian harus dilakukan untuk mendiagnosis penyakit ini termasuklah: pemeriksaan fizikal, ujian darah, biopsi bagi bengkak, penyedutan tulang sum-sum, X-ray, CT atau imbasan MRI.

14 Demam yang tak dapat dijelaskan

Jika anak anda mengalami demam yang berulang atau demam yang tak dapat dijelaskan, ia mungkin adalah petanda bagi kanser – atau khususnya Leukemia, menurut kata Hospital Wanita dan Kanak-kanak KK (KKH).

Leukemia adalah sejenis kanser yang paling biasa dapat dilihat pada kanak-kanak. Kanser ini terjadi apabila tulang sum-sum menghasilkan sel-sel darah putih yang tidak matang, secara berlebihan.

15 Pendarahan

Tumor Wilm, adalah sebuah kanser yang terjadi di bahagian dalam buah pinggang

Kanser jenis ini jarang berlaku, dan memberi kesan terutamanya pada kanak-kanak. Ia kebiasaannya ditemui dalam salah satu buah pinggang sahaja, walaupun kadangkala ia mampu menjejaskan kedua-dua buah pinggang juga

Makanan tambahan kesihatan juga perlu di amalkan bagi meningkatkan kesihatan dan mengelakkan anda dari penyakit atau masalah Penyakit Kanser dan penyakit Kronik lain. Amalkan secara sebelum kesihatan tubuh badan menjadi kronik tanpa kita sedar.

===================
Sari Agegard Plus
===================

  • ♕♛ Kebaikan Sari Agegard Plus
  • ✔ Triple Amydglin B17 -Gabungan 3 sumber HEBAT iaitu pati biji Aprikot,Buah Prune dan Anggur yg berkesan membunuh SEL KANSER
  • ✔ Double Stemcell – berfungsi utk baikpulih dan ganti sel induk dan sel2 organ yg BARU disamping dpt meningkatkan sistem IMUNISASI dan sistem peredaran darah
  • Ozone Fortified – ianya terdiri drp tiga molekul oksigen berupaya bertindak sbg ejen membersih darah, membunuh kuman, virus serta mengaktifkan semula

 

 

DISCLAIMER : Produk Sari Agegard Plus TIDAK bertujuan MERAWAT, MENYEMBUH atau MENCEGAH sebarang penyakit. Sebarang testimoni yang dipaparkan adalah PENGALAMAN PERIBADI individu dan kesan ke atas setiap individu mungkin berbeza”

 .
PRODUK INI ADALAH MAKANAN TAMBAHAN DAN IA SESUAI DIJADIKAN IKHTIAR SAMPINGAN SELAIN TERUS MENDAPATKAN RAWATAN HOSPITAL & DOKTOR.
 .
** Produk ini adalah IKHTIAR semata2 dan Kuasa PENYEMBUHAN MUTLAK tetap di tangan Allah SWT.
⬆⬆⬆⬆
 .
====================================
☛ Sebarang Pertanyaan boleh PM kami di sini ☚
====================================
 .
HOTLINE :
012-329 2221
Klik di sini utk Whatsapp http://tinyurl.com/WanZahari ( En. Wan Zahari )
 .
019 266 0080
Klik disini utk whatsapp http://tinyurl.com/MasHabshee ( Puan Mas )
 .
Instagram : Tuah Primadona
 .
Alamat Ofis :
( Bersebelahan Bangunan Maybank Alam Damai )
Hubungi : 019 – 668 1959
 .
Hubungi 019 – 6020 479 Siti Aisyah