6 AMARAN BUAH PINGGANG ANDA DALAM KEADAAN BAHAYA

 

6 amalan buah pinggang
6 Amaran Buah Pinggang Anda Dalam Keadaan BAHAYA

Buah pinggang antara organ terpenting dalam tubuh manusia. Seandainya organ penting itu mengalami kerosakan, ia tiada galang gantinya kecuali melakukan pemindahan buah pinggang dari penderma atau penderita perlu menjalani hemodialisis sepanjang hayat.

6 Amaran Buah pinggang anda dalam keadaan bahaya yang perlu anda ambil perhatian.

1. Perubahan dalam corak membuang air kecil

Tanda pertama kegagalan buah pinggang adalah apabila berlakunya perubahan dengan corak pembuangan air kecil.

Tanda-tanda awal kerosakan buah pinggang ini mungkin bermula dengan

– kekerapan membuang air kecil pada waktu malam,

– peningkatan atau penurunan dalam pengeluaran air kencing,

– air kencing bertukar kepada warna lebih gelap,

– keinginan untuk membuang air kecil namun sukar untuk berbuat demikian.

 

Selain itu anda secara beransur-ansur akan:-

i) Mengalami sakit semasa membuang air kecil, ini yang menunjukkan telah jangkitan pada saluran kencing,

ii) Air kencing akan berbuih (disebabkan kebocoran protein),

iii) Kesan darah di dalam air kencing.

Jika anda mendapati mana-mana tanda-tanda ini, adalah membimbangkan untuk buah pinggang anda.

 

2. Bengkak atau edema

Salah satu fungsi yang paling penting dalam buah pinggang adalah untuk mengepam keluar toksin dan kekotoran untuk memastikan sistem anda bersih. Walau bagaimanapun, apabila arteri dan kapilari darah dalam buah pinggang anda rosak ia menghalang proses perkumuhan bahan buangan. Apabila masalah ini berlaku, ia akan menyebabkan berlakunya lebihan air dan garam dalam manusia yang mana lebihan ini, akan disimpan di bahagian-bahagian yang berlainan di badan yang membawa kepada keadaan bengkak.Keadaan bengkak ini biasanya akan dilihat di bahagian kaki, tangan dan juga bawah mata.

 

3. Kulit gatal dan kering

Buah pinggang akan berkerja untuk membantu mengepam keluar toksin dari badan, ia akan membolehkan sel-sel darah merah yang sihat dan juga mengekalkan keseimbangan nutrien dan mineral yang betul dalam badan manusia. Namun apabila terdapat ketidakseimbangan mineral dan nutrien,maka bahan buangan akan banyak dalam darah dan ia akan menyebabkan kulit kering dan gatal.

Apabila masalah ini berlaku kita akan sering terkeliru dengan alahan kulit atau ruam. Walau bagaimanapun, jika anda perhatikan gejala-gejala lain berlaku serentak dengan faktor – faktor lain punca penyakit buah pinggang seperti keinginan kerap membuang air kecil, edema bersama-sama dengan gejala ini sudah tiba masanya untuk pergi ke doktor dan dapatkan pemeriksaan.

 

4. Kekurangan selera makan

Tiada tanda-tanda awal penyakit buah pinggang, namun apabila kesihatan buah pinggang mula merosot perkara pertama yang berlaku kepada badan anda adalah akan berlaku satu beban toksin dan pertambahan bahan buangan di dalam badan anda. Inilah yang akan menimbulkan pelbagai tanda-tanda dan gejala-gejala kepada kemerosotan buah pinggang.Kurang selera makan adalah salah satu daripadanya. Malah, ini adalah salah satu daripada gejala yang paling biasa berlaku apabila berlakunya kegagalan buah pinggang.

 

5. Keletihan Melampau:

Apabila buah pinggang berhenti berfungsi,ia akan berhenti merembeskan hormon dipanggil ‘erythroprotien’ yang sangat penting yang membantu dalam pengeluaran sel-sel darah merah. Sel-sel darah merah membantu untuk membekalkan oksigen dan nutrien ke seluruh badan bagi mengekalkan tahap tenaga anda dan membekalkan nutrien dalam badan. Apabila berlakunya kegagalan buah pinggang maka terdapat sel – sel induk yang akan kekurangan sel-sel darah merah, ini boleh membawa kepada kemerosotan tahap hemoglobin dalam badan dan boleh menyebabkan anemia.

Banyak masalah-masalah lain yang boleh timbul disebabkan oleh anemia, keletihan melampau boleh menjadi salah satu daripadanya. Walau bagaimanapun, banyak orang akan mengabaikan simpton ini kerana beranggapan ia adalah satu keletihan yang biasa.Apabila fungsi buah pinggang mula merosot , kita akan sering mengalami kekejangan otot dan kesakitan pada saraf.

 

6. Loya dan muntah:

Apabila berlakunya kemerosotan pada kesihatan buah pinggang, toksik mula bertambah dalam badan ,ia boleh menyebabkan loya dan muntah-muntah. Simpton ini juga adalah satu lagi indikator yang sering diabaikan.