APA ITU CYST OVARI ??

APA ITU CYST OVARI

✿ Ovarian Cyst atau cyst ovari adalah kantung yang berisi lendir/air yang berada di dalam kilang telur ovari. Lendir atau cecair ini boleh jadi seperti air, pekat likat dan ada diantaranya yang mengandungi tisu-tisu seperti rambut dan gigi. Ia juga mempunyai saiz yang berbeza-beza.

✿ Ovarian Cyst adalah kejadian yang kerap berlaku dikalangan wanita muda dan kebanyakkannya wanita tidak menyedari yang mereka mengalaminya kerana ia jarang memberikan simptom atau gejala.

✿ Kebanyakkan wanita mula sedar yang mereka ada Ovarian cyst selepas menjalani ujian ultrasound untuk mengenalpasti tahap kesuburan mereka.

✿ Ovarian cyst yang normal akan membesar dan pecah untuk mengeluarkan telur ovum ketika ovulasi. Cyst yang pecah ini dinamakan follicle. Jika cyst ini tidak pecah,
saiznya akan bertambah besar dan dinamakan functional ovarian cyst.
Ia tidak merbahaya melainkan jika saiznya semakin membesar dan terus membesar.

Terdapat beberapa jenis ovarian cyst yang boleh mengganggu kesuburan.

Antaranya:
1. Endometriosis – cyst yang disebabkan endometriosis.
2. Polycystic Ovarian Cyst- terdapat beberapa cyst yang kecil pada kilang telur ovari, ini disebabkan kehadiran haid yang tidak teratur dan kadar hormon tertentu yang tinggi dalam darah.

Ada beberapa jenis ovarian cyst yang tidak mengganggu kesuburan, antaranya:

1. Functional cyst – iaitu cyst yang terjadi secara normal semasa kitaran haid, malah kehadiran functional cyst juga lah yang menentukan kesuburan seseorang wanita itu.
2. Cystadenomas- cyst ini bukan berlaku dalam kilang telur ovari, tetapi berlaku di permukaan lapisan luar kilang telur ovari. Oleh itu ia tidak mengganggu kesuburan.
3. Dermoid cyst- cyst ini mengandungi beberapa tisu seperti kulit, rambut malah gigi. Ia selalu dikeluarkan melalui pembedahan dan tidak mengganggu kesuburan.

✿ Walaupun bukan semua ovarian cyst mesti dibuang, tetapi semua kes ovarian cancer mestilah menjalani pembedahan pembuangan ovari.
Bagi ovarian yang bukan kanser dan tidak mendatangkan masalah kepada pesakit, doktor akan menimbang antara risiko dan kebaikan pembedahan itu.

✿ Pembedahan akan di pertimbangkan jika berlaku perkara-perkara berikut;

= Ovarian cyst berlaku di kedua-dua belah ovari
= Ovarian cyst melebihi saiz 5cm
= Ovarian masih kekal saiz walaupun selepas menunggu 2-3kali kitaran haid.
= Pemeriksaan ultrasound menunjukkan Ovarian cyst itu bukan jenis yang biasa.

 

Pemeriksaan akan dilakukan sebelum doktor membuat keputusan bagi melakukan pembedahan.

share link apa itu cyst