Apa itu Penyakit Vertigo

Apa itu Penyakit Vertigo

☛ Vertigo adalah keadaan berpusing-pusing yang dirasakan luar biasa. Seseorang yang menderita vertigo merasakan sekelilingnya seolah-olah berputar, ini disebabkan oleh gangguan keseimbangan yang berpusat di kawasan labirin atau rumah siput di kawasan telinga. Perasaan tersebut kadang disertai dengan rasa mual dan ingin muntah, bahkan pesakit merasa tak mampu berdiri dan kadang terjatuh kerana masalah keseimbangan.

☛ Keseimbangan tubuh dikawal oleh otak kecil yang mendapat maklumat mengenai kedudukan tubuh dari organ keseimbangan di telinga tengah dan mata. Vertigo biasanya timbul akibat gangguan telinga tengah dan dalam atau gangguan penglihatan.

☛ Vertigo berlaku bukan kerana faktor keturunan, namun ada beberapa faktor yang menyebabkan vertigo seperti kerana serangan migrain, radang pada leher, mabuk kenderaan, jangkitan bakteria pada telinga dan kekurangan pengambilan oksigen ke otak.

Vertigo terbahagi kepada 2 :

✵ Vertigo vestibular perasaan berputar akibat terganggunya sistem saraf keseimbangan yang bermula dari bahagian dalam telinga, batang otak, sehingga otak besar. Penyebab penyakit vertigo antara lain adanya jangkitan di sinus dan sekitarnya, jangkitan otak, tumor otak terutama kepala.

✵ Vertigo non-vestibular biasanya berupa perasaan bergoyang akibat gangguan pada sistem visual, misalnya kelainan refraksi mata mahu pun gangguan pada sistem proprioseptik (saraf tunjang) misalnya gangguan pada saraf tepi.

Apa itu Penyakit Vertigo

Tanda-Tanda Penyakit Vertigo

 • Seseorang yang mengalami vertigo akan berasa dirinya atau persekitaran seperti berpusing-pusing.
 • Gerakan mata yang tidak normal. Ini  adalah petunjuk bahawa fungsi bahagian dalam telinga terganggu melibatkan saraf yang menghubungkan otak.
 • Tubuh rasa berdebar-debar
 • Telinga terasa berdengung
 • Pandangan kabur
 • Rasa mual tekak dan hendak muntah
 • Berpeluh-peluh walaupun dalam keadaan rehat
 • Nadi berdenyut dengan cepat
 • Tidak dapat berjalan dengan lurus atau mengimbangkan badan
 • Telinga tidak dapat menangkap butiran percakapan seolah-olah hilang pendengaran.

Apa itu Penyakit Vertigo

Cara-Cara Menangani Penyakit Vertigo

Jangan perlu panik. Anda boleh lakukan perkara berikut:

 • Bertenang, baring dan berehat. Pejamkan mata sambil ambil nafas dalam-dalam. Cari posisi yang selesa untuk berehat sama ada duduk atau berbaring.
 • Cuba lihat sekeliling anda dan segera minta pertolongan sesiapa yang berdekatan. Bila terasa mual dan ingin muntah, teruskan sahaja.
 • Sekiranya dengan berbaring atau pun duduk dapat memberikan anda keselesaan untuk berehat dan menenangkan diri ketika diserang vertigo, teruskan sahaja sehingga ia menghilang. Jangan kerap melakukan gerakan secara tiba-tiba. Cuba berehat sepenuhnya.
 • Buka mata perlahan-lahan dan dalam gerakkan kepala dengan perlahan. Sekiranya masih lagi berasa pusing, berehat kembali pejamkan mata dan minta pertolongan untuk ke klinik.

Apa itu penyakit vertigo

☛ Antara Rawatan Alternatif

Sari Agegard Plus merupakan Teknologi PERTAMA di DUNIA yang meggunakan Double Stem Sel yang Diperkasakan Dengan Ozon Fortified Insyaallah dapat membantu anda untuk dijadikan rawatan alternatif vertigo.

============
✾ Sari Agegard ✾
============

♕ Teknologi PERTAMA di DUNIA,Double Stem Sel yang
Diperkasakan Dengan Ozon Fortified ♕

♛ Kebaikan Sari Agegard Plus♛

 Triple Amydglin B17 -Gabungan 3 sumber HEBAT iaitu pati biji Aprikot,Buah Prune dan Anggur yg berkesan membunuh SEL KANSER

 Double Stemcell – berfungsi utk baikpulih dan ganti sel induk dan sel2 organ yg BARU disamping dpt meningkatkan sistem IMUNISASI dan sistem peredaran darah

Ozone Fortified – ianya terdiri drp tiga molekul oksigen berupaya bertindak sbg ejen membersih darah, membunuh kuman, virus serta mengaktifkan semula sistem pertahanan tubuh.