ENDOMETRIOSIS SEKSAAN KETIKA HAID

Endometriosis adalah penyakit kronik yang dialami wanita. Penyakit endometriosis adalah kesakitan yang kerap berlaku apabila tisu dari selaput Rahim yang digelar endometrium telah tumbuh di bahagian yang tidak sepatutnya iaitu di luar Rahim. Endometriosis biasanya melibatkan ovari, usus atau pelapik tisu pelvis. Jarang sekali, tisu endomentrial merebak melangkaui kawasan pelvis

Perubahan hormon pada setiap bulan menyebabkan tisu endomentriosis membesar apabila kedatangan darah haid, maka berlakulah pendarahan pada ovari, dinding luar usus dan pundi kencing yang menyebabkan keradangan dan kesakitan.

Endometriosis kerap berlaku pada wanita dalam lingkungan umur 20-an dan 30-an. Malah kerap berlaku kepada wanita yang tidak pernah melahirkan anak. Selain itu ia turut memberi kesan kepada tahap kesuburan wanita.

.

.

TANDA DAN GEJALA

1. Haid yang menyakitkan (dysmenorrhea)

 • Rasa sakit dan kejang boleh bermula sebelum kedatangan haid. Ia boleh melibatkan rasa sakit pada bahagian belakang dan sakit pada perut.

2. Sakit ketika melakukan hubungan seksual 

 • Sakit semasa atau selepas melakukan hubungan seksual adalah biasa berlaku pada mereka yang menghidap endometriosis.

3. Sakit pada pergerakan usus anda ketika kencing 

 • Anda boleh mengalami gejala-gejala semasa haid

4. Pendarahan melampau

 • Anda mungkin mengalami haid yang banyak sekali-sekala (menorrhagia) atau pendarahan antara haid (menometrorrhagia)

5. Ketidaksuburan atau kemandulan

 • Endometriosis pertama kali didiagnosis pada sesetengah wanita yang mahu mendapatkan rawatan untuk ketidaksuburan.

6. Gejala-gejala lain.

 • Anda mungkin mengalami kelesuan cirit-birit, sembelit, perut kembung atau loya, terutamanya semasa haid
 • Rasa sakit tidak semestinya menjadi penunjuk berguna keadaan. Sesetengah wanita yang mengalami endometriosis ringan mengalami rasa sakit yang kuat, sementara wanita yang mengalami endometriosis lanjutan mungkin mengalami sedikit rasa sakit atau kadangkala tidak sakit langsung.
 • Endometrisis kadangkala disalah anggap untuk keadaan lain yang menyebabkan sakit pelvis seperti penyakit keradangan pelvis atau sista ovari. Ia boleh dikeliru dengan sindrom usus rengsa satu keadaan yang menyebabkan cirit-birit, sembelit dan kekejangan pada perut. Sindrom usus rengsa boleh urut menyertai endometriosis. Ini kadangkala merumitkan diagnosis.

.

.

PENYEBAB ENDOMETRIOSIS

Walaupun penyebab sebenar endometriosis tidak diketahui, beberapa penjelasan berikut tidak mustahil berlaku, ini termasuklah:

1. Haid retrogad

 • Dalam haid retrogod, darah haid yang mengandungi sel-sel endometrial mengalir semula melalui tiub falopio dan ke dalam rongga pelvis dan bukannya keluar dari tubuh. sel-sel  endometrial yang teralih ini melekat ke dinding pelvis dan permukaan organ-organ pelvis, di mana ia tumbuh dan terus menjadi tebal serta berdarah setiap kali kitaran haid berlaku

2. Pertumbuhan sel embrionik

 • Pelapik sel-sel perut dan rongga pelvis datang dari sel-sel embrionik. Apabila satu atau lebih kecil kawasan pelapik perut bertukar kepada tisu endometrial, endometriosis boleh terbentuk

3. Perut pembedahan implantasi 

 • Selepas pembedahan seperti histerektomi atau pembedahan Caesarean, sel-sel endometrial boleh melekat pada insisi pembedahan

4. Pengangkutan sel-sel endometrial

 • Pembuluh darah atau sistem cecair tisu boleh mengangkut sel-sel endometrial ke bahagian laintubuh.

5. Penyakit sistem imun

 • Adalah tidak mustahil masalah dengan sistem imun boleh menjadikan tubuh tidak berupaya mengenal pasti dan memusuhkan tisu endometrial yang tumbuh di luar Rahim

6. Tidak pernah melahirkan

 • Beberapa faktor-faktor lain menjadikan anda berisiko tinggi untuk mendapat endometriosis, termasuklah tidak pernah melahirkan anak; satu atau lebih saudara mara (emak, emak saudara atau kakak) menghidap endometriosis): sebarang keadaan perubatan yang mencegah laluan normal haid keluar dari tubuh ; sejarah jangkitan pelvis ; dan keabnormalan Rahim.

.

.

PILIH RAWATAN SESUAI

Tidak ada penyembuh endometrial dan ia boleh jadi sukar dirawat. Tujuan  utama rawatan adalah untuk melegakan gejala-gejala agar keadaan tersebut tidak mengganggu kehidupan seharian. Rawatan akan diberi untuk melegakan kesakitan, memperlahan pertumbuhan tisu endometrial, memperbaiki ketidaksuburan dan mencegah penyakit kembali semula.

Pakar ginekologi akan berbincang pilihan rawatan yang sesuai dan beritahu risiko dan kebaikan setiap satunya. Apabila mengambil keputusan mendapatkan rawatan yang sesuai , beberapa perkara perlu diambil perhatian termasuklah:

 •     Usia
 •     Adakah gejala-gejala utama adalah sakit atau kesukaran untuk hamil;
 •     Adakah anda mahu hamil ( sesetengah rawatan mungkin menghentikan anda hamil).
 •     Apa yang ada rasa terhadap pembedahan ;
 •     Adalah anda mencuba sebarang rawatan sebelum ini.

 

Share link Endometriosis