Kanser Paru Paru (Lung Cancer)

Kanser Paru Paru (Lung Cancer)
Kanser paru paru berlaku akibat pertumbuhan abnormal sel dalam paru-paru. Kanser ini boleh berlaku terutamanya daripada sel-sel paru-paru sendiri atau jangkitan dari tumor kawasan lain dalam badan(metastasis).
 .
Ia berlaku pada orang dewasa kedua-dua jantina, biasanya umur 40 dan 70. Kanser paru-paru menyebabkan lebih banyak kematian daripada jenis kanser yang lain.
 .
Salah satu sebab utama yang dikaitkan dengan kanser ini adalah akibat merokok. Sel-sel kanser memusnahkan tisu paru-paru dan merosakkan organ-organ di sekitarnya.
 .
Terdapat dua jenis utama kanser paru paru: Kanser paru-paru sel kecil dan kanser paru-paru sel besar.
.

Tanda tanda kanser paru paru

  1. Batuk berpanjangan
  2. Batuk berdarah
  3. Susah bernafas
  4. Nafas berbunyi
  5. Sakit dada
  6. Hilang selera makan
  7. Hilang berat badan
  8. Badan rasa letih

.

.

Punca Kanser paru-paru

1. Merokok
– Merupakan penyumbang utama kepada kanser paru-paru. Perokok pasif iaitu menghidu asap dari asap rokok orang lain—merupakan punca barah paru-paru pada bukan perokok. Perokok pasif boleh ditakrifkan sebagai seseorang yang duduk atau bekerja bersama perokok.
 .
2. Pencemaran udara
– Pencemaran udara luar memiliki kesan kecil pada peningkatan risiko mendapat barah paru-paru.
 .
3. Gas Radon
– Radon adalah gas tanpa warna dan bau yang terhasil akibat penguraian radium radioaktif, yang sendiri merupakan hasil penguraian uranium, yang terdapat pada kerak Bumi. Hasil penguraian radiasi menghasilkan bahan genetik berion, menyebabkan mutasi yang kadang-kala menyebabkan barah.

.

4. Asbestos

-Asbestos mampu menyebabkan pelbagai penyakit paru-paru, termasuk barah paru-paru. Merokok tembakau dan asbestos memiliki kesan sinergi synergistic pada pembentukan barah paru-paru.

.

.5. Genetik
– Sekitar 8% barah paru-paru disebabkan oleh faktor mewarisi. Ini kemungkinannya disebabkan oleh gabungan gen.

.

 .

Cara elak kanser paru paru

1. Untuk mengurangkan risiko kanser paru-paru, anda boleh:
 .
2. Berhenti merokok. Jika anda sudah merokok, tanya doktor anda tentang cara-cara yang terbukti untuk membantu anda berhenti.
 .
3. Elak menjadi perokok sekinder, jauhi orang merokok. Pilih kawasan bebas asap rokok seperti restoran dan hotel. Juga, meminta tetamu rumah untuk merokok di luar rumah, terutamanya jika ada anak-anak di rumah.
 .
4. Mengurangkan pendedahan kepada asbestos. Kerana tidak ada tahap selamat bagi pendedahan asbestos, sebarang pendedahan asbestos adalah terlalu banyak. Pekerja yang berurusan dengan bahan-bahan yang mengandungi asbestos rutin harus menggunakan langkah-langkah untuk menghadkan pendedahan mereka, dan menjaga daripada membawa asbestos habuk rumah pada pakaian mereka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twenty − 12 =