Kencing Manis (Diabetes)

Kencing Manis (Diabetes)
Kencing manis adalah satu penyakit kronik metabolisme yang dikaitan dengan ketidakupayaan badan untuk menghasilkan insulin yang cukup, atau rintangan terhadap insulin yang dibuat.
Insulin adalah perlu untuk sel-sel badan untuk mengangkut gula ke dalam sel-sel dan memproses karbohidrat, lemak, dan protein cekap.
Pesakit dengan diabetes mempunyai terlalu banyak glukosa dalam edaran mereka menyebabkan kerosakan kepada hampir setiap organ dalam badan mereka.
Kencing manis juga merupakan penyakit KRONIK yang boleh menyebabkan masalah serangan jantung, strok, kegagalan buah pinggang, kerosakan saraf, buta dan gangrene kaki.
.
. 
Terdapat tiga jenis diabetes:
  • Jenis 1 biasanya ditemui dalam pesakit yang lebih muda dan memerlukan insulin
  • Jenis 2 berkembang di kemudian hari dan lebih sering dikaitkan dengan obesiti
  • Kencing manis semasa mengandung dikaitkan dengan kehamilan.

Tanda tanda kencing manis (diabetes)

  • Kerap kencing
  • Sentiasa rasa dahaga
  • Selera makan naik mendadak
  • Muntah muntah
  • Demam
  • Pandangan kabur
  • Kebas atau ngilu di kaki

Kadang-kala pengidap kencing manis tidak menunjukkan sebarang tanda. Dengan pemeriksaan doktor sahaja dapat menunjukkan dan mengesan kencing manis pada peringkat awal. Bagi yang berisiko tinggi, mereka perlu menjalani pemeriksaan untuk mengesan kencing manis sekali setiap tahun.

.
Golongan yang berisiko tinggi

.
Mereka yang dikelaskan dalam kumpulan risiko lebih tinggi adalah :-
1. Mereka yang mempunyai keturunan yang mengidap Kencing Manis (Ibu bapa, adik-beradik)
2. Mereka yang berat badan agak tinggi
3. Mereka yang pernah mempunyai radang pada Pankreas
4. Wanita mengandung yang pernah menghadapi kencing manis ketika hamil

Bagaimanapun penyakit kencing manis mampu menyerang sesiapa juga pada semua peringkat umur sekiranya permakanan dan minuman tidak dijaga.

.

Pencegahan Penyakit kencing Manis

1. Pemakanan

Pemakanan lain juga seharusnya dikurangkan kerana selain daripada gula, bahan-bahan karbohidrat yang lain juga seharusnya dikurangkan. Ini adalah kerana kadar kalori pada sesehari itu seharusnya dikurangkan.

2. Senaman

Senaman juga penting tetapi ianya perlu dimulakan secara beransur-ansur dan dengan nasihat doktor.

3. Penjagaan Berat Badan

Telah dikenali yang mereka yang berat badan tidak tinggi lebih mudah dikawal taraf gula di dalam darah mereka dan dengan itu ubat dapat dikurangkan. Setengah-setengah dari pesakit kencing manis dapat menghentikan ubat kesemua sekali setelah berat badan dapat dikawal.

4. Pemeriksaan Diri Sendiri

Seseorang itu seharusnya berwaspada tentang apa-apa perubahan pada badan mereka iaitu dari segi kulit (lagi-lagi pada bahagian kaki), rasa sebal/kebas pada hujung jari tangan atau kaki dan apa-apa perubahan lain yang dirasakan. Selain dari itu, pemeriksaan oleh doctor untuk memastikan kadar gula dalam darah mesti terus dijalankan.

5. Pemeriksaan oleh Doktor Secara Tahunan

Ujian berkala secara tetap terutama mereka yang berisiko tinggi mampu mengesan kencing manis pada peringkat awal. Ini membolehkan pengidap kencing manis mengambil langkah awal untuk merawat diri mereka.