Makanan sihat mencegah penyakit tiroid

 Makanan sihat mencegah penyakit tiroid

1. Strawberi

Image result for strawberi

Anda memerlukan makanan yang mengandungi iodin dalam diet anda untuk membantu tiroid menguruskan metabolisme, detoksifikasi, dan meningkatkan pertumbuhan dan perkembangan. Jadi, sertakan makanan kaya iodin seperti strawberi, kentang, yogurt, produk susu, dan kacang.

.

.

2. Cendawan

Image result for cendawan

Kekurangan selenium merupakan salah satu penyebab munculnya gangguan tiroid. Cendawan adalah sumber makanan yang kaya selenium.

.

.

3. Bawang putih

Image result for bawang putih

Ini merupakan rempah-rempah yang kaya akan selenium yang tidak hanya sihat untuk tiroid, tetapi juga untuk pesakit diabetes dan jantung.

.

.

4. Bayam

Image result for bayam

Sayur-sayuran berdaun hijau merupakan sumber makanan yang kaya vitamin, protein, mineral dan yang paling penting, asid lemak omega-3. Sertakan bayam untuk menjaga metabolisme tubuh anda.

 

 

5. Biji-bijian

Image result for beras merah oat barli

Beras merah, oat dan barli mempunyai banyak kandungan vitamin B dan nutrisi yang dapat meningkatkan metabolisme anda. Hal ini akan dapat merangsang kelenjar tiroid untuk mengeluarkan hormon tiroid.

.

.

6. Daging merah

Image result for daging merah

Daging merah (contohnya lembu) sangat kaya akan zat besi yang sihat untuk tubuh. Namun ingat, pesakit tiroid harus memilih daging merah yang rendah lemak.

.

.

7. Telur

Image result for telur

Produk makanan yang berasal dari ternakan dan susu sangat baik untuk mengatasi masalah tiroid. Mereka tidak hanya kaya akan kalsium, tetapi juga merupakan sumber zat besi dan iodin.

.

.

8. Hati lembu

Image result for hati lembu

Vitamin B12 dan selenium yang terkandung dalam hati lembu harus dimasukkan dalam diet sihat anda untuk mengimbangi kekurangan selenium yang pada akhirnya dapat mengubati penyakit tiroid.

.

.

9. Tomato

Image result for tomato

Vitamin C yang terkandung dalam tomato harus dimasukkan dalam diet tiroid. Antioksidan dalam tomato juga boleh meningkatkan penyerapan zat besi dalam tubuh.

.

.

10. Minyak kelapa

Image result for minyak kelapa

Asam lemak esensial dalam minyak kelapa dapat dengan cepat diubah menjadi tenaga dan ini boleh mengatur fungsi tiroid.

.

.

11. Brokoli

Image result for brokoli

Sayuran hijau ini dapat mengurangi senyawa-senyawa yang membahayakan fungsi tiroid.

 

Untuk maklumat lanjut boleh terus Whatsaap kami di

012-329 2221
Klik di sini utk Whatsapp http://tinyurl.com/WanZahari ( En. Wan Zahari )

019 266 0080
Klik disini utk whatsapp http://tinyurl.com/MasHabshee ( Puan Mas )