Penagih Kafein Undang Penyakit

Penagih Kafein Undang Penyakit

Penagih Kafein Undang Penyakit

Bagi sesetengah masyarakat, minuman berkafein dijadikan sebagai pelengkap rutin seharian. Kebanyakannya tidak semua menyedari bahana di sebalik minuman pemberi tenaga ini.

Rasa tidak lengkap jika tiada minuman kafein dalam sehari, itulah dilema dihadapi pada mereka yang ketagihan kafein. Amalan pengambilan minuman sebegini sebenarnya bertujuan menghilangkan rasa mengantuk ketika mengulang kaji pelajaran. Begitu juga apabila membabitkan kerja syif malam mahupun berjaga lewat malam semata-mata mahu lakukan aktiviti- aktiviti pada waktu malam.

Tapi anda tidak sedarkah keburukan pengambilan kafein secara berlebihan?
Mungkin kita tidak nampak kesannya sekarang, tetapi pada masa akan datang ia akan boleh memudaratkan tahap kronik. Dr. Michael Breus  iaitu psikologi klinikal Amerika Syarikat, mengatakan dengan peningkatan populariti minuman bertenaga dan snek mengandungi kafein yang mudah didapati, hal ini boleh meningkatkan kecenderungan pengambilan kafein dengan kadar lebih tinggi.

Untuk pengetahuan umum, jumlah kafein yang terdapat dalam kopi lebih tinggi berbanding minuman lain seperti teh. Berdasarkan senarai jumlah kafein dalam minuman yang dipetik daripada ‘Journal of Food Science’ tahun 2010, kopi yang dibancuh memiliki 95 hingga 200 mg kafein berbanding ‘black tea’ (14 hingga 70 mg kafein) dan teh hijau (24 hingga 45 mg kandungan kafein).

 

Penagih Kafein Undang Penyakit

KAFEIN

Kafein merupakan satu bahan yang pahit dan selalunya terdapat pada tumbuh-tumbuhan antaranya:

 • biji kopi
 • daun teh
 • kacang kola
 • biji koko

Tanda-Tanda anda Penagih Kafein

 • migrain
 • insomnia
 • selalu berdebar-debar (nervousness)
 • tidak senang duduk (restlessness)
 • mudah terganggu/mudah marah
 • kerap buang air kecil atau tidak dapat mengawal kencing
 • perut tidak selesa
 • degupan jantung laju
 • otot bergegar (muscle tremors)

Kesan Penagih Kafein Pada Tubuh Badan

1- Mencetuskan Sakit Kepala

Kajian saintis mengatakan kafein dan sakit kepala mempunyai hubungan yang sangat berkait. Kemunginan ia pernah mencari komposisi kafein sebagai satu ubat untuk sakit kepala. Jika tiba – tiba berhenti dan tidak mengambil kopi lagi, anda juga boleh mengalami sakit kepala.

 

2- Menyebabkan Gangguan Tidur

Kafein merupakan salah satu zat yang dapat merangsang sistem saraf pusat kita. Mengambil kafein dengan jumlah yang banyak akan membuat seseorang sukar untuk tidur atau biasa disebut dengan insomnia.

3-Dos yang berlebihan ,kafein seperti khayalan dan perasaan yang sangat bingung, loya dan muntah, cirit-birit, haus berlebihan, mahupun sering buang air kecil. Jika tidak segera ditangani, dos berlebihan kafein boleh menyebabkan kematian.

4- Mengundang Masalah dan Proses Pencernaan

Kafein merupakan zat yang dapat meningkatkan asid pada perut kita. Keadaan demikian boleh membuat kita merasa memulas atau sakit perut dan mungkin cirit-birit.

5- Individu akan rasa kehausan

Kafein merupakan salah satu bahan diuretik yang boleh meningkatkan kekerapan buang air kecil. Selain itu jika anda mengambil kafein sebelum bersenam, dikhuatiri tubuh akan kekurangan banyak cecair badan dan dehidrasi.

6- Meningkatkan Tekanan Darah

Kafein yang kita ambil akan terus diserap oleh tubuh, dan masuk ke dalam aliran darah kita. Bahkan dalam jangka waktu lebih kurang satu jam, kafein mencapai tahap tertingginya di dalam aliran darah kita. Dalam jangka masa tersebut atau bahkan lebih cepat, kafein boleh menyebabkan tekanan darah menjadi tinggi. Inilah sebab mengapa kopi adalah salah satu jenis makanan penyebab darah tinggi naik dengan cepat.

7- Menyebabkan Osteoporosis

Kafein yang diambil secara berlebihan boleh menghalang penyerapan kalsium di dalam tubuh. Kekurangan kalsium boleh membawa pada keadaan tulang reput atau osteoporosis.

8- Meningkatkan Risiko Keguguran

Kafein dalam jumlah yang sangat banyak boleh memberi pengaruh sangat buruk pada wanita yang sedang hamil. Kafein boleh menghalang perkembangan dan pertumbuhan janin. Dan hal tersebut boleh menyebabkan gangguan kehamilan dan mengarah pada keadaan keguguran.

9- Meningkatkan Risiko Gout

Berdasarkan beberapa kajian yang telah dilakukan, kafein sangat berkait rapat dengan terjadinya risiko penyakit gout. Hal ini dibuktikan oleh hasil kajian yang menunjukan bahawa orang – orang yang sering mengambil minuman yang mengandungi kafein cenderung lebih mudah terkena penyakit gout.

Kesan Kronik Pada Organ Mengundangm KEMATIAN!

10-Penyakit jantung

11-Meningkatkan kolesterol jahat atau LDL di dalam tubuh

12-Menyebabkan penyakit sendi

13-Meningkatkan risiko stroke

14-Merosakkan pembuluh darah

 

========================================
Makanan tambahan kesihatan juga perlu di amalkan bagi meningkatkan kesihatan dan mengelakkan anda dari penyakit atau masalah penyakit Kronik . Amalkan secara sebelum kesihatan tubuh badan menjadi kronik tanpa kita sedar.

===================
✾ Sari Agegard Plus✾
===================


♕♛ Kebaikan Sari Agegard Plus ♛
Triple Amydglin B17 -Gabungan 3 sumber HEBAT iaitu pati biji Aprikot,Buah Prune dan Anggur yg berkesan membunuh SEL KANSER
Double Stemcell – berfungsi utk baikpulih dan ganti sel induk dan sel2 organ yg BARU disamping dpt meningkatkan sistem IMUNISASI dan sistem peredaran darah
Ozone Fortified – ianya terdiri drp tiga molekul oksigen berupaya bertindak sbg ejen membersih darah, membunuh kuman, virus serta mengaktifkan semula

 

DISCLAIMER : Produk Sari Agegard Plus TIDAK bertujuan MERAWAT, MENYEMBUH atau MENCEGAH sebarang penyakit. Sebarang testimoni yang dipaparkan adalah PENGALAMAN PERIBADI individu dan kesan ke atas setiap individu mungkin berbeza”

.
PRODUK INI ADALAH MAKANAN TAMBAHAN DAN IA SESUAI DIJADIKAN IKHTIAR SAMPINGAN SELAIN TERUS MENDAPATKAN RAWATAN HOSPITAL & DOKTOR.
.
** Produk ini adalah IKHTIAR semata2 dan Kuasa PENYEMBUHAN MUTLAK tetap di tangan Allah SWT.
.

.
====================================
☛ Sebarang Pertanyaan boleh PM kami di sini ☚
====================================
.
HOTLINE :
012-329 2221
Klik di sini utk Whatsapp http://tinyurl.com/WanZahari ( En. Wan Zahari )
.
019 266 0080
Klik disini utk whatsapp http://tinyurl.com/MasHabshee ( Puan Mas )
.
Instagram : Tuah Primadona
.
Alamat Ofis :
1) No.38 -1 , Jalan Alam Damai 1, Alam Damai Cheras
( Bersebelahan Bangunan Maybank Alam Damai )
Hubungi : 019 – 668 1959
.
2) No.69 -1 , Jalan Inang 4, Taman Paya Rumput Utama, Melaka
Hubungi 019 – 6020 479 Siti Aisyah