PENYAKIT PERIODONTIUM(GUSI) TANDA MASALAH JANTUNG

PENYAKIT PERIODONTIUM(GUSI) TANDA MASALAH JANTUNG

Penjagaan dan kesihatan mulut sangat penting dan ia juga menunjukkan keseluruhan kesihatan tubuh badan kita.

Beberapa kajian menyatakan kemungkinan adanya kaitan antara penyakit periodontium dengan penyakit kardiovaskular. Kemungkinan dalam tanda-tanda bagi kita lebih tahu lebih awal .

Menurut kajian, pesakit yang mengalami penyakit periodontium mempunyai risiko 25% untuk mendapat penyakit kardiovaskular dibandingkan dengan mereka yang tidak mengalami penyakit periodontium.

Penyakit periodontium juga dilaporkan berkaitan dengan peningkatan kecil risiko untuk penyakit jantung dalam kalangan lelaki yang berumur dibawah 50 tahun pada permulaan kajian.

Beberapa penyelidik mencadangkan bahawa penyakit periodontium mungkin boleh menyumbang kepada penyakit jantung kerana bakteria dan hasil sampingannya dari gusi yang berpenyakit, memasuki sistem aliran darah dan melekat pada lapisan dalam salur darah serta membentuk bekuan darah yang boleh menyebabkan penyakit jantung.

Walau bagaimanapun, sesetengah kajian menunjukkan risiko untuk mengidap penyakit jantung mungkin dari faktor-faktor lain.

Pesakit dengan penyakit periodontium berkongsi faktor risiko yang sama dengan pesakit yang mengalami penyakit kardiovaskular seperti umur, jantina, status sosioekonomi yang rendah, merokok dan tekanan.

PENYAKIT PERIODONTIUM(GUSI) TANDA MASALAH JANTUNG

Apa Itu Penyakit Periodontium?

Penyakit periodontium atau penyakit gusi secara umumnya adalah satu penyakit yang disebabkan oleh jangkitan bakteria untuk jangka masa yang panjang.

Ia dikategorikan kerosakan bahagian gusi dan tulang penyokong gigi.

Pada peringkat awal, gusi tidak seberapa bengkak dan hanya berdarah semasa memberus. Ramai orang tidak menyedari bahawa mereka mempunyai masalah penyakit gusi sehinggalah keadaan menjadi terlalu teruk mengakibatkan kegoyahan gigi.

Lama kelamaan keradangan akan berlaku ia mengakibatkan daripada penyakit periodontium menyebabkan kehilangan tulang di sekeliling gigi dan penyusutan gusi. Ini akan menyebabkan kegoyahan atau longgar dan gigi boleh tercabut sendiri semasa mengunyah.

PENYAKIT PERIODONTIUM(GUSI) TANDA MASALAH JANTUNG

BAHAYA Penyakit Jantung 

Penyakit kardiovaskular(Jantung) terutamanya darah tinggi dan penyakit jantung iskemia sering mengancam kesihatan orang dewasa.

Masyarakat juga tahu bahawa penyakit ini berpunca dari masalah jantung dan salur darah tersumbat,sebab utama penyakit kardiovaskular adalah akibat pengumpulan lemak pada dinding bahagian dalam salur darah,salur menjadi sempit . Pengumpulan lemak ini menyempitkan salur darah dan menyebabkan kesukaran aliran darah. Pembentukan bekuan darah akan menyebabkan aliran darah terhenti. Keadaan ini akan menyebabkan berlakunya serangan jantung atau angin ahmar.

Tanda tanda penyakit periodontium:

 1. Gusi berdarah semasa memberus gigi
 2. Gusi berwarna merah, bengkak dan sakit.
 3. Gusi terpisah dari gigi
 4. Nafas berbau
 5. Nanah di antara gigi dan gusi
 6. Gigi goyang dan kelihatan jarang
 7. Perubahan dalam gigitan atau semasa menggigit

Untuk mengekalkan kesihatan mulut yang baik, anda perlu:

 1. Memberus gigi dan menggunakan flos pergigian setiap hari.
 2. Sentiasa berwaspada dengan tanda tanda penyakit periodontium.
 3. Dapatkan pemeriksaan pergigian setiap 6 hingga 12  bulan.
 4. Pastikan anda memberitahu pegawai pergigian bahawa anda mempunyai penyakit jantung dan ubatan yang diambil.
 5. Mengikut arahan doktor pergigian dan perubatan serta mengambil ubatan yang diberi preskripsi seperti antibiotik jika perlu.

==============================================

Masyarakat wajib sentiasa mengambil berat tentang permasalahan kesihatan dan sentiasa mengamalkan kehidupan yang sihat.

Memperkenal Makanan Tambahan Kesihatan Anti Kanser

SARI AGEGARD PLUS

.SARI AGEGARD PLUS adalah satu makanan tambahan kesihatan dan satu terapi semulajadi yang mempunyai tindakan membantu menghapuskan sel-sel yan abnormal dan menghapuskan sel kanser,  dan pada yang sama ia membantu membina semula sel sihat yang baru dalam tubuh badan.

Proses pemulihan akan berlaku apabila mengamalkan SARI AGEGARD PLUS ini , ia tiada kesan sampingan atau kesan yang memudaratkan ini kerana SARI AGEGARD PLUS ini hanya minuman kesihatan yang berasaskan dari buah-buahan ,bukannya herba.

SARI AGEGARD PLUS mempunyai kelulusan  KKM , Sijil Halal Malaysia serta Sijil Ujian Pusat Racun Negara.

Sesuai digunakan untuk semua golongan masyarakat, yang sihat untuk pencegahan awal , kanak-kanak untuk perlindungan antibodi, dan untuk yang ada masalah kronik penghidap kanser dan penyakit kronik.

SARI AGEGARD Plus Tercipta Daripada Apa ?

SARI AGEGARD PLUS dicipta dengan menggunakan teknologi :-

” TRIPLE AMYGDALIN B17 , DOUBLE STEMCELL DAN DI PERKASA DENGAN OZON “

======================
TRIPLE AMYGDALIN B17
======================

TEKNOLOGI TRIPLE  AMYGDALIN (B17) adalah sangat popular di seluruh dunia , dan banyak kajian mengatakan ia boleh merawat dan menyembuhkan bagi mereka yang mempunyai masalah kanser dan masalah penyakit kronik .

Ekstrak buah-buahan yang dirumuskan adalah :-

 • Biji Aprikot
 • Biji Anggur
 • Buah Prune

Kombinasi ektrak buah-buahan ini membantu menentang pembiakan sel yang rosak dalam tubuh badan , pada masa yang sama ia membebaskan gula berlebihan dalam sel.
Formula ini sangat sesuai untuk yang ada masalah kanser dan penyakit kronik.

===================
DOUBLE STEMCELL
===================

DOUBLE STEMCELL berfungsi mengaktifkan atau membina sel sihat yang baru dalam tubuh. Pembiakan sel induk baik sangat di perlukan oleh manusia untuk mengekalkan kesihatan yang optimum.

Ekstrak buah-buahan yang mempunyai Double Stemcell ini adalah :-

 • Apple Swiss
 • Greengage PlumJika pembiakan sel induk banyak dalam tubuh badan , maka tahap kesihatan tubuh badan badan kita sangat bagus dan baik , organ dan ketahanan tubuh berfungsi dengan baik sekali
  ==================
  TEKNOLOGI OZON
  ==================

 • TEKNOLOGI OZON di tugaskan untuk menghantar zat keseluruh badan, ini kerana manusia ialah satu sel kekal hidup ,bukan kerana bernafas manusia hidup. Jika sel ini hidup maka manusia juga akan hidup.
  Ozon ini membawa 3 bebola udara (O3) untuk membekalkan zat keseluruh tubuh badan.
 • Apabila tubuh badan mendapat oksigen yang mencukupi maka tahap kesihatan pada tubuh badan sangat bagus.

DISCLAIMER : Produk Sari Agegard Plus TIDAK bertujuan MERAWAT, MENYEMBUH atau MENCEGAH sebarang penyakit. Sebarang testimoni yang dipaparkan adalah PENGALAMAN PERIBADI individu dan kesan ke atas setiap individu mungkin berbeza”

PRODUK INI ADALAH MAKANAN TAMBAHAN DAN IA SESUAI DIJADIKAN IKHTIAR SAMPINGAN SELAIN TERUS MENDAPATKAN RAWATAN HOSPITAL & DOKTOR.

** Produk ini adalah IKHTIAR semata2 dan Kuasa PENYEMBUHAN MUTLAK tetap di tangan Allah SWT.

⬆⬆⬆⬆

====================================

☛ Sebarang Pertanyaan boleh PM kami di sini ☚

===================================

HOTLINE :

012-329 2221

Klik di sini utk Whatsapp http://tinyurl.com/WanZahari ( En. Wan Zahari )

 

019 266 0080

Klik disini utk whatsapp http://tinyurl.com/MasHabshee ( Puan Mas )

Instagram : Tuah Primadona

Alamat Ofis :

1) No.38 -1 , Jalan Alam Damai 1, Alam Damai Cheras

( Bersebelahan Bangunan Maybank Alam Damai )

Hubungi : 019 – 668 1959

2) No.69 -1 , Jalan Inang 4, Taman Paya Rumput Utama, Melaka

Hubungi 019 – 6020 479 Siti Aisyah