Sakit Buah Pinggang atau Kegagalan Buah Pinggang

Buah pinggang adalah organ yang membantu penapisan bahan buangan daripada darah. Buah pinggang juga terlibat dalam mengawal selia tekanan darah, keseimbangan elektrolit, dan pengeluaran sel darah merah di dalambadan.

Tanda-tanda kegagalan buah pinggang adalah disebabkan oleh pengumpulan lebihan bahan buangan di dalam badan yang boleh menyebabkan kelemahan, sesak nafas, kelesuan , dan kebingungan. Ketidakupayaan untuk membuang kalium dari aliran darah boleh menyebabkan ritma jantung yang abnormal dan juga kematian mengejut.

Terdapat Beberapa sebab-sebab kegagalan buah pinggang atau sakit buah pinggang ini. Sakit Buah pinggang atau kegagalan buah pinggang boleh dirawat dan fungsi buah pinggang boleh kembali normal jika rawatan awal dibuat. Malangnya , kegagalan buah pinggang boleh menjadi lebih serius dalam situasi yang lain dan ia mungkin tidak dapat berfungsi dengan normal kembali.

Diagnosis kegagalan buah pinggang atau sakit buah pinggang biasanya dibuat melalui ujian darah mengukur BUN , kreatinin dan kadar penurasan glomerular (GFR ).

Rawatan awal  penyebab kegagalan buah pinggang boleh mengembalikan fungsi buah pinggang normal. Penjagaan dan pengawalan tekanan darah dan kencing manis boleh menjadi cara terbaik untuk mengelakkan penyakit buah pinggang yang kronik dan pergerakannya kepada kegagalan buah pinggang. Biasanya , fungsi buah pinggang secara beransur-ansur berkurangan dari masa ke masa .  Jika buah pinggang telah gagal berfungsi , pilihan rawatan hanya tersedia mungkin hanyalah kaedah dialisis atau pemindahan buah pinggang.

*Sumber : kegagalan buah pinggang sakit buah pingganghttp://cdn.medindia.net/