KETAHUI TANDA AWAL PENYAKIT GOUT DAN PUNCA NYA

Apa itu penyakit GOUT ? Penyakit Gout telah lama wujud dalam masyarakat dunia. Penyakit ini dipercayai wujud kira-kira 2,000 tahun lalu. Ia turut dikenali sebagai “penyakit orang kaya” kerana lazimnya ia disebabkan oleh pengambilan makanan atau minuman berkhasiat tinggi di kalangan mereka yang mempunyai status kewangan kukuh.

Kini Gout menyerang tanpa mengira status dan usia. Jumlah pesakit Gout yang kian bertambah tahun demi tahun amat membimbangkan. Di Malaysia, penyakit Gout Arthritis yang berkaitan sendi lebih banyak dikesan.

Gout adalah penyakit yang “boleh datang dan pergi”. Sekiranya pesakit mematuhi segala pantang larang dari segi pemakanan, ubatan dan gaya hidup, serangan akan berkurangan atau mungkin tidak berlaku langsung. Sebaliknya, jika gagal mematuhi pantang-larang, serangan boleh berulang pada bila-bila masa.

Walaupun pantang larang tetap perlu, apa yang sentiasa diharapkan oleh masyarakat, terutama penghidap Gout ialah ubat paling mujarab bagi merawat penyakit ini.

Punca Gout

 

Apakah punca penyakit Gout? Gout terjadi akibat pengumpulan asid urik dalam badan melepasi tahap normal, iaitu 7.0mg/dL. Kadar asid urik yang tinggi ini diistilahkan sebagai “Hyperuricemia”.

Tidak semua yang mempunyai tahap asid tinggi dalam badan akan mendapat Gout. Ada peratusan kecil mereka ini kekal bebas Gout.

Gout juga lebih banyak menyerang lelaki berbanding wanita. Wanita berpotensi mendapat Gout hanya selepas putus haid.

Gout adalah satu daripada penyakit arthritis, iaitu penyakit sendi yang dikelaskan sebagai arthritis metabolik. Penyakit Gout adalah berkait rapat dengan pemakanan dan nutrisi individu. Pengambilan makanan berprotein tinggi seperti makanan laut, daging merah dan bijiran berprotein tinggi adalah punca utama Gout.

Pada zaman dahulu, makanan seperti ini hanya mampu diperolehi golongan kaya. Namun, kini banyak makanan yang diproses di kilang, contohnya minuman berkarbonat, menjadikan penyakit ini tular dalam masyarakat secara lebih menyeluruh.

Penularan penyakit ini dalam masyarakat tanpa mengira kedudukan sosioekonomi, sebahagian besarnya ada kaitan dengan pengambilan makanan berprotein tinggi.

Protein adalah molekul besar yang akan dicernakan menjadi sebatian ringkas menerusi proses penguraian dalam metabolisma tubuh manusia. Purin pula ialah satu daripada bentuk sebatian ringkas daripada protein dan akan ditukarkan menjadi asid urik sebelum dirembes keluar dari tubuh menerusi urin.

Natijahnya, pemakanan terlalu tinggi protein, purin dan asid urik ini tidak mampu dibuang secara efisyen dan akan tertumpu pada bahagian sendi serta tisu lembut di sekeliling sendi. Biasanya ia berlaku pada kaki dan akan menyebabkan rasa menyucuk serta bengkak yang terlalu sakit.

Asid urik yang berada terlalu lama dalam badan akan mendap dan menghasilkan hablur garam. Hablur garam inilah akan menyebabkan rasa sakit pada sendi. Bahagian tubuh yang biasanya terkesan dengan Gout ialah tapak ibu jari kaki dan kaki sebelum menular ke sendi lain.

Tanda-tanda Penyakit Gout

Jika anda sering mengalami sakit sendi, apakah anda mempunyai risiko mendapat Gout? Berikut ialah tanda yang boleh dijadikan panduan mengenali Gout:

 1. Sakit itu menyerang ibu jari kaki dan ia menjadi panas, merah, bengkak serta amat sakit. Ketika serangan, geseran kecil seperti terkena kain juga akan menyebabkan kesakitan.
 2. Serangan secara kerap dan tiba-tiba. Tempoh sakit boleh berlarutan hingga satu minggu ke dua minggu.
 3. Muncul benjolan pada sendi.
 4. Kerap kencing.
 5. Sakit pada sendi seperti kaki, lutut, pergelangan kaki dan tangan.

Pantang Gout

Penghidap perlu mematuhi beberapa pantang larang Gout bagi mengelak serangan menjadi makin teruk atau komplikasi kesan pengurusan diri yang tidak selari dengan penyakit ini.

 • 1. Preskripsi ubat

Perkara paling penting jika menghidap Gout ialah mesti berjumpa doktor bertauliah untuk memastikan tahap serta jenis gout yang dihidapi. Biasanya Gout yang dihidapi pesakit di negara ini ialah Arthritis Gout (Gouty Arthritis).

 • 2. Rehat

Pastikan anda merehatkan sendi yang sakit ketika serangan berlaku. Ini akan mengurangkan risiko serta komplikasi, termasuk kerosakan teruk pada sendi.

 • 3. Minuman Beralkohol

Minuman beralkohol sangat memberi kesan bahaya kepada pengidap gout. Ketika proses penguraian jisim di dalam tubuh, alkohol dicerna menjadi asid urik. Walaupun telah terungkai kepada molekul kecil, kadar penyerapan alkohol ke dalam buah pinggang, seterusnya ke dalam sistem kumbahan menerusi urin adalah rendah.0

 • 4. Makanan Laut

Umum mengakui makanan laut dan pesakit gout bukan satu kombinasi yang bagus. Ini kerana kandungan purin di dalam makanan laut sangat tinggi, terutama makanan laut bercengkerang seperti udang dan ketam.

 • 5. Organ Dalaman dan Hati

Pemakanan organ dalaman yang tinggi purin, iaitu protein yang akan bertukar menjadi asid urik, akan menyebabkan serangan Gout. Selain itu, pesakit Gout perlu berhati-hati mengambil daging merah kerana ia mengandungi kadar purin tinggi berbanding daging putih seperti ayam.

 • 6. Minuman Berkarbonat

Fruktos daripada sirap jagung dan menjadi bahan pemanis di dalam minuman berkarbonat sangat berisiko bagi penghidap Gout. Fruktos yang tercerna akan merembeskan Asid Urik.

==========================================================

Masyarakat wajib sentiasa mengambil berat tentang permasalahan kesihatan dan sentiasa mengamalkan kehidupan yang sihat.

Memperkenal Makanan Tambahan Kesihatan Yang Dapat Membantu anda Mencegah Masalah kesihatan sebelum makin teruk.

SARI AGEGARD PLUS adalah satu makanan tambahan kesihatan dan satu terapi semulajadi yang mempunyai tindakan membantu menghapuskan sel-sel yan abnormal dan menghapuskan sel kanser,  dan pada yang sama ia membantu membina semula sel sihat yang baru dalam tubuh badan.

Proses pemulihan akan berlaku apabila mengamalkan SARI AGEGARD PLUS ini , ia tiada kesan sampingan atau kesan yang memudaratkan ini kerana SARI AGEGARD PLUS ini hanya minuman kesihatan yang berasaskan dari buah-buahan ,bukannya herba.

SARI AGEGARD PLUS mempunyai kelulusan  KKM , Sijil Halal Malaysia serta Sijil Ujian Pusat Racun Negara.

Sesuai digunakan untuk semua golongan masyarakat, yang sihat untuk pencegahan awal , kanak-kanak untuk perlindungan antibodi, dan untuk yang ada masalah kronik penghidap kanser dan penyakit kronik.

 

SARI AGEGARD Plus Tercipta Daripada Apa ?

SARI AGEGARD PLUS dicipta dengan menggunakan teknologi :-

” TRIPLE AMYGDALIN B17 , DOUBLE STEMCELL DAN DI PERKASA DENGAN OZON “

======================
TRIPLE AMYGDALIN B17
======================

TEKNOLOGI TRIPLE  AMYGDALIN (B17) adalah sangat popular di seluruh dunia , dan banyak kajian mengatakan ia boleh merawat dan menyembuhkan bagi mereka yang mempunyai masalah kanser dan masalah penyakit kronik .

Ekstrak buah-buahan yang dirumuskan adalah :-

 • Biji Aprikot
 • Biji Anggur
 • Buah Prune

Kombinasi ektrak buah-buahan ini membantu menentang pembiakan sel yang rosak dalam tubuh badan , pada masa yang sama ia membebaskan gula berlebihan dalam sel.
Formula ini sangat sesuai untuk yang ada masalah kanser dan penyakit kronik.

===================
DOUBLE STEMCELL
===================

DOUBLE STEMCELL berfungsi mengaktifkan atau membina sel sihat yang baru dalam tubuh. Pembiakan sel induk baik sangat di perlukan oleh manusia untuk mengekalkan kesihatan yang optimum.

Ekstrak buah-buahan yang mempunyai Double Stemcell ini adalah :-

 • Apple Swiss
 • Greengage PlumJika pembiakan sel induk banyak dalam tubuh badan , maka tahap kesihatan tubuh badan badan kita sangat bagus dan baik , organ dan ketahanan tubuh berfungsi dengan baik sekali
  ==================
  TEKNOLOGI OZON
  ==================

 • TEKNOLOGI OZON di tugaskan untuk menghantar zat keseluruh badan, ini kerana manusia ialah satu sel kekal hidup ,bukan kerana bernafas manusia hidup. Jika sel ini hidup maka manusia juga akan hidup.
  Ozon ini membawa 3 bebola udara (O3) untuk membekalkan zat keseluruh tubuh badan.
 • Apabila tubuh badan mendapat oksigen yang mencukupi maka tahap kesihatan pada tubuh badan sangat bagus.

Hubungi kami untuk maklumat lanjut