Tanda-tanda SLE – Systemic Lupus Erythematosus (SLE)

Apakah SLE?

Systemic lupus erythematosus (juga dikenali sebagai SLE atau lupus) adalah penyakit keradangan kronik yang bersifat autoimun yang boleh merosakkan kulit, sendi, buah pinggang, paru-paru, sistem saraf, dan / atau organ-organ badan yang lain. Perkataan “sistemik” ertinya penyakit ini boleh menjejaskan banyak bahagian badan, manakala “lupus” adalah perkataan Latin untuk “serigala” (dipanggil kerana seorang doktor Perancis pada abad ke-19 disamakan ruam muka untuk gigitan serigala) .

Tanda-tanda yang paling biasa termasuk ruam kulit dan arthritis, sering disertai oleh keletihan dan demam.

.
Terdapat beberapa jenis lupus:

.
1. Systemic lupus erythematosus (SLE) adalah salah satu penyakit yang paling orang rujuk apabila mereka mengatakan “lupus”. Gejala-gejala SLE mungkin yang ringan atau serius. Walaupun SLE biasanya memberi kesan kepada orang yang berumur di antara 15 dan 45 tahun, ia boleh berlaku di zaman kanak-kanak atau di kemudian hari juga.

.
2. Discoid lupus erythematosus (DLE) merupakan penyakit kulit yang kronik, di mana merah dan ruam akan timbul di muka, kulit kepala, atau di tempat lain. Kawasan yang timbul mungkin menjadi pekat dan bersisik dan boleh menyebabkan parut. Ruam boleh bertahan selama beberapa hari atau tahun dan boleh berulang. Sebilangan kecil yang mengalami lupus discoid berpotensi untuk mengalami SLE kemudian hari.

.
3. Lupus neonatal adalah gangguan yang jarang berlaku tetapi boleh berlaku pada bayi yang baru lahir. Para saintis mengesyaki bahawa lupus neonatal adalah disebabkan oleh auto-antibodi dalam darah ibu yang dikenali sebagai anti-Ro (SSA) dan anti-La (SSB). Auto-antibodi ( “auto” bermaksud “sendiri”) adalah protein darah yang bertindak terhadap bahagian-bahagian badan sendiri. Ketika lahir, bayi mempunyai ruam kulit, masalah hati, dan  masalah darah (low blood counts).. Gejala-gejala ini secara beransur-ansur hilang selama beberapa bulan, walaupun dalam kes-kes yang jarang berlaku, bayi dengan lupus neonatal mungkin mempunyai masalah jantung yang memperlahankan rentak semula jadi jantung.

.
Sesetengah ubat boleh menyebabkan SLE- seperti ciri-ciri dan dengan itu keadaan ini dipanggil “lupus disebabkan oleh dadah”. Ciri-ciri yang biasanya hilang sepenuhnya apabila ubat dihentikan. Buah pinggang dan otak jarang terlibat.

 

Sejarah

Lupus ialah perkataan Latin bagi serigala. Erythematosus bererti ruam merah. Pada tahun 1851, Dr. Cazenave menjumpai ruam merah di muka seorang pesakit yang kelihatan seperti gigitan serigala. Beliau menamakan ruam Discoid Lupus Erythematosus (DLE).
Pada tahun 1885, Sir William Osler telah mengenalpasti bahawa ramai orang dengan lupus mempunyai penyakit yang melibatkan bukan sahaja kulit tetapi banyak organ-organ atau sistem lain. Beliau menamakan penyakit tersebut Systemic Lupus Erythematosus (SLE).

.
Jenis-jenis Lupus
1. Discoid Lupus Erythematosus (DLE)
– Hanya melibatkan kulit
– Jarang merebak ke organ lain
2. Systematic Lupus Erythematosus (SLE)
– Boleh merebak ke organ-organ lain
– Boleh membawa maut

.

Siapa Dapat SLE ?

.
Kira-kira 90 peratus orang yang mengidap SLE adalah wanita dan 10 peratus lagi lelaki dan kanak-kanak. SLE di kalangan wanita biasanya bermula pada tahun-tahun melahirkan anak, dan ada juga di zaman kanak-kanak dan selepas menopaus.
Kerana gejala berbeza secara meluas dan SLE boleh muncul dalam pelbagai cara, ia adalah sukar untuk memastikan bagaimana biasa penyakit ini sebenarnya. Adalah dianggarkan bahawa satu orang dalam 2000 di Amerika Syarikat dan satu dalam 250 dalam Jamaica mempunyai SLE. Setakat ini, Malaysia tidak mempunyai sebarang statistik seluruh negara.
Ia juga telah mendapati bahawa di Amerika Syarikat, SLE adalah tiga kali lebih biasa di kalangan wanita Afrika Amerika berbanding wanita Caucasian, dan juga lebih biasa di kalangan wanita Hispanic, Asia, dan asli keturunan Amerika. Di samping itu, SLE boleh berlaku di dalam keluarga, tetapi risiko yang timbul apabila kanak-kanak atau seorang saudara pesakit juga akan mempunyai SLE adalah sangat rendah.

.
Apa yang menyebabkan SLE ?

.
SLE adalah gangguan autoimun yang terjadi apabila sistem imun badan mula menyerang tisu sendiri. Penyebabnya tidak diketahui, tetapi ia mungkin bahawa gabungan genetik, alam sekitar, dan, mungkin, faktor hormon bekerjasama menyebabkan SLE. Ini berlaku melalui pengeluaran “auto-antibodi” yang menyerang sel-sel seseorang sendiri sekali gus menyumbang kepada radang pelbagai bahagian badan, dan boleh menyebabkan kerosakan kepada organ-organ dan tisu.
Jenis yang paling biasa auto-antibodi yang terbentuk dalam orang-orang dengan SLE dipanggil antibodi antinuklear (ANA) kerana ia bertindak balas dengan bahagian nukleus (pusat arahan) sel. Ahli-ahli sains masih belum memahami semua faktor-faktor yang menyebabkan keradangan dan kerosakan tisu dalam SLE.

Hakikat bahawa SLE boleh berjalan di dalam keluarga menunjukkan bahawa pembangunannya mempunyai asas genetik. Walau bagaimanapun, belum ada kajian khusus “lupus gen” yang dikenal pasti lagi.
Kajian menunjukkan bahawa beberapa gen yang berlainan boleh terlibat dalam menentukan kemungkinan seseorang mengalami gangguan tisu dan organ-organ yang terlibat, dan tahap penyakit. Walau bagaimanapun, dipercayai bahawa gen sahaja tidak menentukan siapa yang mendapat SLE dan faktor-faktor lain juga memainkan peranan. Beberapa faktor lain saintis sedang kaji termasuk cahaya matahari, tekanan, ubat-ubatan tertentu, dan ejen seperti virus.

tanda-tanda SLE

Apakah tanda-tanda SLE ?

Setiap pesakit mempunyai gejala yang berbeza dari sederhana kepada teruk dan boleh datang dan pergi dari masa ke masa. Walau bagaimanapun, sesetengah daripada gejala yang paling biasa SLE termasuk sakit sendi atau bengkak (arthritis), demam yang tidak dapat dijelaskan, dan keletihan yang melampau. Ciri Ruam kulit merah  –  “rama-rama” atau ruam Malar – boleh timbul merentasi hidung dan pipi. Ruam juga boleh berlaku pada muka dan telinga, lengan, bahu, dada, dan tangan. Ramai orang yang mengidap SLE sensitif kepada cahaya matahari (dipanggil photosensitivity), ruam kulit menjadi lebih teruk selepas terdedah kepada matahari. Sesetengah orang mengalami gejala yang berbeza dalam bahagian badan mereka. Betapa serius sistem badan terjejas berbeza dari seorang ke seorang.

Antara tanda-tanda SLE klinikal biasa termasuk:

 • Demam, keletihan, dan penurunan berat badan
 • Arthritis, yang melibatkan pelbagai sendi untuk beberapa minggu
 • Ruam berbentuk rama-rama atas pipi atau ruam lain
 • Ruam kulit yang terdapat di kawasan yang terdedah kepada matahari
 • Luka di mulut dan hidung untuk lebih sebulan
 • Kehilangan rambut, kadang-kadang di tempat-tempat atau di sekitar garis rambut
 • Sawan, strok dan gangguan mental
 • Darah beku di lokasi yang berbeza
 • Keguguran dalam sesetengah pesakit
 • Darah atau protein dalam air kencing atau ujian yang menunjukkan fungsi buah pinggang yang lemah
 • Bilangan sel darah putih atau sel darah merah rendah

 

share link Tanda2 SLE