Ubat Tahan Sakit Punca Ulser Perut

Ubat Tahan Sakit Punca Ulser Perut

Secara keseluruhannya jika kita mengalami kesakitan tanpa kawalan,pasti kita akan mengambil ubat tahan sakit sebagai jalan penyelesaiannya,janji hilang rasa sakit , setidak-tidaknya panadol untuk melegakan kesakitan.

Ada yang mendakwa bahawa pengambilan ubat tahan sakit ini akan memberikan kesan yang panjang, dan menyebabkan hakisan di lapisan perut dan usus.namun terdapat juga yang menafikan dakwaan tersebut. Mana satu fakta dan mana satu auta.

 Kajian dan Pandangan 

Kementerian Kesihatan terutamanya Bahagian Perkhidmatan Farmasi merupakan ‘ahli dhikri’(pihak yang mempunyai autoriti di dalam bidang mereka) yang wajar diterima pakai dan dijadikan rujukan oleh kita.

Kenali Ubat Tahan Sakit 

Ubat tahan sakit juga dikenali sebagai analgesik dan secara umumnya terdapat dua jenis analgesik, iaitu :-
1. Narkotik seperti kodein dan morfin,

2.Ubat bukan narkotik ialah seperti paracetamol dan ubat anti radang bukan steroid(NSAID).

Bahayakah Tablet Paracetamol ?

 • Paracetamol dan sesetengah NSAID dikategorikan sebagai kumpulan C dan boleh didapati di kaunter farmasi tanpa preskripsi, manakala analgesik selain dari kumpulan itu boleh didapati hanya dengan preskripsi doktor.
 • Walaupun paracetamol dianggap sebagai ubat yang selamat digunakan, ia boleh meningkatkan risiko kerosakan hati jika diguna dalam jangka masa panjang.
 • Ini dapat dikenal pasti melalui gejala seperti mata sakit dan kulit kekuningan, kerap merasa loya dan muntah,sakit perut dan kepenatan melampau.
NSAID Punca Kerosakan Organ
 • NSAID pula biasa digunakan dalam rawatan keradangan akibat terseliuh dan sakit sendi(arthritis),kesakitan ketika haid dan merawat demam.
 • Contoh ubat NSAID ialah mefenamic acid,aspirin dan diclofenac.
 • Kesan jangka panjang pengambilan ubat NSAID termasuklah meningkatkan risiko kerosakan buah pinggang, pendarahan terutama jika diambil bersama ubat cair darah dan ulser perut.

 
Berikut adalah antara kaedah untuk mengurangkan kesan jangka panjang ubat – ubatan analgersik.
 • Mengambil analgersik pada masa yang betul dan dengan dos yang betul.
 • Tidak mengambil analgesik secara berterusan tanpa nasihat doktor.
 • Mendapatkan nasihat doktor atau ahli farmasi sebelum mengambil ubat ubatan lain bersama analgesik kerana sesetengah analgesik boleh berinteraksi dengan ubat-ubatan yang diambil.
 • Tidak Mengambil NSAID bersama alkohol kerana dapat meningkatkan risiko ulser perut. Paracetamol juga boleh meningkatkan risiko kerosakan hati jika diambil oleh pengguna alkohol kronik.
 • Mengambil ubat-ubatan analgesik selepas makan untuk mengurangkan risiko ulser perut.
 •  Digalakkan menggunakan analgesik dalam bentuk salap kerana kurang memberi kesan sampingan berbanding analgesik dalam bentuk oral.
 Tanda-Tanda  Ulser Perut

1) sakit menggigit di dalam perut yang biasanya menjadi lebih teruk selepas  mengambil makanan dan minuman.
2) Sakit mencucuk cucuk sampai ke belakang
3) Mengalami sakit yang teramat sangat hingga membosankan
4) Terasa pedih dan tajam-tajam di perut
5) Angin yang banyak hingga merasakan loya, muntah-muntah pening dan lesu
6) Kurang selera makan
7) Kehilangan berat badan
8) Perubahan warna pada najis (hitam)akibat pendarahan dalaman
Makanan tambahan kesihatan juga perlu di amalkan bagi meningkatkan kesihatan dan mengelakkan anda dari penyakit atau masalah penyakit Kronik . Amalkan secara sebelum kesihatan tubuh badan menjadi kronik tanpa kita sedar.

===================
Sari Agegard Plus
===================

 • ♕♛ Kebaikan Sari Agegard Plus
 • ✔ Triple Amydglin B17 -Gabungan 3 sumber HEBAT iaitu pati biji Aprikot,Buah Prune dan Anggur yg berkesan membunuh SEL KANSER
 • ✔ Double Stemcell – berfungsi utk baikpulih dan ganti sel induk dan sel2 organ yg BARU disamping dpt meningkatkan sistem IMUNISASI dan sistem peredaran darah
 • Ozone Fortified – ianya terdiri drp tiga molekul oksigen berupaya bertindak sbg ejen membersih darah, membunuh kuman, virus serta mengaktifkan semula

 

 

DISCLAIMER : Produk Sari Agegard Plus TIDAK bertujuan MERAWAT, MENYEMBUH atau MENCEGAH sebarang penyakit. Sebarang testimoni yang dipaparkan adalah PENGALAMAN PERIBADI individu dan kesan ke atas setiap individu mungkin berbeza”

 .
PRODUK INI ADALAH MAKANAN TAMBAHAN DAN IA SESUAI DIJADIKAN IKHTIAR SAMPINGAN SELAIN TERUS MENDAPATKAN RAWATAN HOSPITAL & DOKTOR.
 .
** Produk ini adalah IKHTIAR semata2 dan Kuasa PENYEMBUHAN MUTLAK tetap di tangan Allah SWT.
⬆⬆⬆⬆
 .
====================================
☛ Sebarang Pertanyaan boleh PM kami di sini ☚
====================================
 .
HOTLINE :
012-329 2221
Klik di sini utk Whatsapp http://tinyurl.com/WanZahari ( En. Wan Zahari )
 .
019 266 0080
Klik disini utk whatsapp http://tinyurl.com/MasHabshee ( Puan Mas )
 .
Instagram : Tuah Primadona
 .
Alamat Ofis :
( Bersebelahan Bangunan Maybank Alam Damai )
Hubungi : 019 – 668 1959
 .
Hubungi 019 – 6020 479 Siti Aisyah